نقش و جایگاه امور تربیتی

خدای متعال ضمانت کرده است که: «وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنینَ» (عنکبوت 69) و کسانى که در راه ما (با نفس خود و دشمن ما) جهاد کردند به یقین آنها را به راه‏هاى (وصول به مقام قرب) خود راهنمایى مى‏کنیم، و همانا خداوند با نیکوکاران است
حضرت علی علیه السلام درباره تربیت فرزندان می‌فرمایند: «کودکان خود را بزرگ و گرامی داشته و خوب تربیت نمایید.»

تربیت، هدایت کردن افراد به سمت ارزش‌های والای انسانی است؛ این هدایت باید به گونه‌ای باشد که افراد این ارزش‌ها را پذیرفته و آن را در زندگی فردی و اجتماعی خود به کار ببندند. خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی باید زمینه‌های پذیرش این ارزش‌های را در فرزندان خود ایجاد شد. تربیت تمام ابعاد شخصیت اعم از رشد اجتماعی، عاطفی، ذهنی و اخلاقی را در بر می‌گیرد و در این میان تربیت دینی جنبه خاصی از تربیت است که فرد را به وظایف دینی و آداب شرعی آشنا می‌سازد و او را به خودشناسی و خداشناسی می‌رساند.
بعد از خانواده، مدرسه به ویژه مربیان تربیتی و پرورشی نقش مهمی در تربیت کودکان و شکل گیری شخصیت آنها دارند. نقش الگویی مربی، در تربیت دانش آموزان غیر قابل انکار است و بر هیچکس پوشیده نیست. ارتباط نزدیک مربیان با دانش آموزان و نفوذی که بر آنان دارند، نقش مهمی در سلامت فکری و روانی آنها ایفا می‌کند. این تأثیر و نفوذ ممکن است به طور مستقیم یا غیر مستقیم صورت پذیرد و به شیوه‌های گوناگون مثل تقلید، الگوسازی و گاهی اوقات، همانند سازی بروز کند.
شيوه هاي تربيت در اسلام

پرورش اخلاق و معنويت از ، پالايش كردن مسائل فرهنگي بويژه براي نسل جوان ازوظايف ضروري كسانيكه توان ارائه راهكارهاي عمل دارند مي باشد . مهمترين مشخصه هاي تربيت اسلامي است و به منظور پرورش انسانهاي پرهيزكار و شايسته الگوهاي كاملي را براي تربيت ارايه مي دهد شاخصهاي تربيت اسلامي بر تزكيه و تعليم بر علم و يقين تكيه دارد و هماهنگ با فطرت انسان مي باشد.

هدف تربيتي اسلام ، پرورش روح حقيقت جويي، قدرت تشخيص در افراد تا انسانهايي با ايمان، با تقوا و عامل به خوبيها تربيت كند و با تشويق آنان به جامعه اي بر اساس برادري ، حق وقانون ايجاد مي كند.

همه ي مكاتب و اديان در باره تعليم و تربيت كودكان به خانواده ها توصيه هايي كرده اند اما كمتر دين و مكتبي پيدا مي شود كه در باره مسائل جزيي تعليم و تربيت اظهار نظر كرده باشد و اگر هم احياناً به مسائل جزيي پرداخته باشد مسلماً به جامعيت اسلام نيست.

اسلام به برادري و تعاون با خشونت ، فقر و مظاهر آن مبارزه نمايد.

مهندسي تربيت اسلام بر اساس قرآن و سنت پيامبر (ص) و اهل بيت(ع) است. اسلام با آگاه ساختن انسان از خويش و جهان پيرامونش ، به تربيت همه جانبه و

مسائل جزيي تعليم و تربيت توجه كرده و داراي تز خاصي است.

از نظر اسلام تعليم و تربيت كودك گام به گام انجام مي گيرد و اگر چه معلم و مدرسه و امكانات ديگر به كمك خانواده ها مي شتابند ليكن اولين گام را خانواده ها بر مي دارند و تا آخرين گام نيز به همراه كودكان و نوجوانان خواهند بود.
قرآن و تربیت
قرآن این کتاب تربیتی، در آیات بسیار، بهترین وسیله تکامل انسان را تفکّر، تعقّل و تدبّر می داند و فلسفه وجودی تمام دین های آسمانی و رسالت پیامبران را تعلیم و تربیت شمرده است. در آیه 151 سوره بقره آمده است: «در میان شما، فرستاده ای از خودتان روانه کردیم، [که] آیات ما را بر شما می خواند و شما را پاک می گرداند و به شما کتاب و حکمت می آموزد و آنچه را نمی دانستید، به شما تعلیم می دهد.»

اسلام و تربیت
انسان مانند نهالی است که شکل گیری شخصیّت او در دوران بزرگسالی، منوط به دوران کودکی اوست.

اسلام دین استواری است که برای تعلیم و تربیت و پرورش روح و روان انسان ها و رشد و تکوین امّت ها، برنامه هایی کامل و دقیق دارد و هدفش پیراستن جان و دل انسان ها از جهل و گمراهی و نفاق و هدایت افکار به نورِ توحید و سعادت است. از این رو، بر پدران و مادران و مربیان تربیتی است که با استمداد از احکام حیات بخش اسلام، شیوه های تربیتی خویش را برگزینند.
“پرورش روح چگونه؟
راز پرورش روح دو کلمه بیشتر نیست و آن آزادی از هوای نفس و بندگی خداوند است. مدال افتخار پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم بنده بودن است که حتی بر پیامبر بودنشان برتری دارد چنانکه در تشهد نماز،ما اول شهادت می‌دهیم که ایشان بنده است و بعد می‌گوییم فرستاده خداست: وأشهد أن محمدا عبده و رسوله.

دنیا جایی است که ما باید روح خود را پرورش دهیم و دستورالعمل آن را کسی می‌داند که خود این مسیر را پیموده است و در رأس آنها قطعا محمد و آل محمد علیهم السلام و الصلاه هستند. هر چقدر ما در زندگی خود به چهارده معصوم که صراط مستقیم پروردگار هستند بیشتر نزدیک شویم و زندگی خود و تمام حرکات و رفتار و افکار خود را بیشتر به آنها نزدیک کنیم مسیر بندگی را بهتر پیموده‌ایم و در نتیجه روح ما پرورش بیشتری می‌یابد.

نکته بسیار مهم آن است که بدانیم عمل کردن به دستورات اسلام و ترک گناه در این مسیر بسیار مهم است. نیازی به ریاضت‌های عجیب و غریب و اذکار عجیب‌تر نیست ؛ آیه الله بهجت ره این عارف واصل می‌فرمودند: بزرگترین کتاب اخلاق رساله عملیه است. اگر ما به دستورات خدا عمل کنیم روح ما شکفته می‌شود و اوج می‌گیرد.”

تهیه کننده : مریم عربی ( معاون پرورشی )

تایید کننده : صدیقه افشاری ( مدیریت آموزشگاه )


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20